sobota 9. března 2024

Hon na kachny...

 ... bývá ve slušných myslivechých sdružení podzimní záležitost. Sám je pamatuji zpravidla o některé zářijové sobotě. Není to ovšem dogma a záleží na organizátorovi. Vyhláška č. 245/2002 Sb. stanovuje u kachny divoké dobu lovu 1. září – 30. listopadu. Proto jsem lehce znejistěl, když jsem se stal mimoděk svědkem honu ka kachny 9. března Co to? Kdo to organizuje a kdo to povolil? Nejde o porušení zákona? 

Opravdu to bylo legální. Těžko by člověka napadlo, kdo v Chotěboři hon na kachny v tuhle dobu organizoval. Byl to Penny Market. A jak byl divný organizátor, tak byla divná pravidla i lovci. Ti byli nejdivnější. 

Pravidla byla specifická. Svolání na lov probíhalo prostřednictvím akčního letáku. Jeho zahájení bylo organizátorem naplánováno na sobotu 9.3. ráno a celá akce byla poněkud devalvována tím, že se lovily kachny mražené. Ale ještě že nebyly třeba brokovnice. I tak šlo o život. Při akci hrozilo ušlapání či přejetí vozíkem. Lovci absolutně nedbali stanovených pravidel . Ti drzejší se totiž vrhli k zadním mrazákům, kde se kachny daly očekávat ne tradiční cestou, ale zkratkou mezi pokladnami. Lov probíhal tiše, ale s nebývalou urputností. Mnoho důchodců se s ulovenými kachnami potom srdnatě probíjelo protijdoucími zákazníky zpět, aby si ulovili ještě pečivo. Dvakrát jsem uskakoval před vozíkem a krčil se za paletou se zbožím, abych nebyl ušlapán.  A ty kachny na které stála fronta už asi dvacet minut před otevřením? Taková chuďátka neduživá to byla, že i dobře vykrmené kuře bývá často větší.  Ale zážitek z lovu měla řada chotěbořských důchodců zřejmě i tak  skvělý. 




3 komentáře:

Hubert Macků řekl(a)...

Že by babišovské neduživky? Ach, ti(my) důchodci... Na všechno naletíme...

Anonymní řekl(a)...

Co s tím má společného Babiš? Jste opravdu směšný 🤦

Anonymní řekl(a)...

Všechno. 😂