sobota 8. září 2018

Jak pejsek s kočičkou pekli dort, aneb městský mobiliář v Chotěboři

Když jsem dneska vyjel do města nakupovat, nebylo možné si nevšimnout krásné masivní dřevěné ohrady, která roste přímo uprostřed města. Že by chlívek pro ovečky, které budou spásat městské parky, když se nebude stíhat sekat? V tom případě je umístění u parkoviště poněkud nešťastné...
Ale jak už to tak v Česku a tedy i v Chotěboři bývá, věci nejsou takové, jaké se zdají. Překvapení první: dřevo není dřevěné, ale betonové. A zřejmě to nebude chlívek pro ovečky, ale pro řadu kontejnerů, na parkovišti zatím smutně stojící.




Je to takové chotěbořské. Na periferii u TESCA se vyfikne kolem kontejnerů nákladné opevnění ze dřeva a gabionů - byť ne skládaných, ale z bagru sypaných. A do centra města se umístí betonová ohrada, předstírající dřevo. Ohavná ohrada. Až bude dostavěná, třeba aspoň o víkendech poskytne místo k akutní úlevě kolemjdoucích. Chotěbořské veřejné hajzlíky totiž o víkendech nefungují. V sobotu se drží po židovsku šábes a neděle se zase světí po křesťansku.


Dobře krytá ohrada u tržnice přijde vhod. Jen nevím, bude-li mít i stříšku, aby tam nečučeli lidé z paneláků. :-)

Tohle stání pro kontejnery byla poslední kapka k tomu, abych vzal foťák a svačinu a vypravil se na výlet po Chotěboři. Jedna věc je jistá. Je to krásně pestré město:




Není škoda takovou krásu postupně schovat do betonových ohrad? :-) A některá města s nerozumnými konšely dokonce ukrývají kontejnery pod zem... Pak je město tak fádní!

A co třeba  městská památková zóna a její mobiliář? Také zajímavá směsice. Nejsem v oboru architektury vzdělán, tak jen dojem laika. Lavičky a nádoby z vymývaného betonu, ty už dávno nebyly v módě, když je paní starostka Pavlíková nechala naistalovat.


Je zajímavé se i podívat na lavičky, jaké jsou nejen v centru města. Opravdu jsou chotěbořští konšelé  a město tak chudí, že musí mít v centru hnusné betonové reklamní lavičky s orvanými polepy?


I odpadkové koše jsou v Chotěboři v pestrém sortimentu:


Snad pár slov na závěr. I Chotěboř by si zasloužila, aby se při pořizování městského mobiliáře přemýšlelo. Je mi proto velmi sympatický názor jednoho koaličního předvolebního uskupení, že by město mělo mít svého architekta. Samozřejmě nevím, jestli se svou židlí na úřadu a plným úvazkem, nebo externistu. Měl by tu ale být někdo, kdo bude mít vizi, jak má Chotěboř vypadat. A komu do toho nebude každý, kdo někdy postavil králíkárnu, zasvěceně kecat.

Žádné komentáře: