úterý 28. srpna 2018

Když zemědělci hospodaří,

  mluví se rádo o péči o krajinu. A ta příroda, jak nepřeje a zákeřně škodí. Je to stejné, jako za socialismu. Jací jsou jeho největší nepřátelé? Přece jaro, léto, podzim a zima. A naši velkozemědělci to mají také tak.  Zrovna dnes jsem se o tom přesvědčil.
Máme zase objížďku do okresního města. Tak jsem se na kontrolu k lékaři hrcal po okresce přes Kojetín. Je to obec, kde hospodaří na pozemcích velká akciovka - VESA a.s. Česká Bělá. Šlechtitelé erteplí, což je činnost bohulibá.
Už kdysi tu vedla objížďka a pamatuji si, jak jsem žasnul nad splavenou ornicí ze širého lánu. Zaplnila silniční příkop a valila se dál do louky. Tenkrát tam právě měli ty erteple. Sázené v brázdách, jak jinak, než po svahu. Jen dole u silnice bylo pár brázd po vrstevnici. Žasl jsem tenkrát.
A dnes, jak jinak, jsem byl zvědav na ten lán. Vlastně ani nepršelo. Ale VESA nezklamala. Na lánu kukuřice, ornice z celého lánu u silnice, příkopy už byly vyčištěné a na druhé straně silnice v louce byly další naplavené nánosy ornice.
Pozemky na naší drahé Českomoravské mrchovině nejsou bůhví co. Ani té ornice tu nejsou zrovna metrové vrstvy. A každý z těch pozemků má majitele. Obec Kojetín, rodina z Kojetína, rodina z Uhelné Příbrami, římskokatolická církev. Nechápu, že při tomhle stylu hospodaření ještě nikdo neinzultoval činovníky příslušné akciovky. Dobře mířená rána pěstí by snad nemohla být v takovém případě posouzena ani jako přestupek.
I takoví -  a bojím se, že hlavně takoví hospodáři, si mastí kapsu na dotacích. Zaplatí nějaký malý nájem a nechají z polí odnést ornici, bůhví kam... :-( Hospodáři...

Chtělo by to meze...


Eroze je masivní...



Na poli prý není orce potřeba. Lépe jí bude na neobdělávaném pozemku...




1 komentář:

Unknown řekl(a)...

Je to zamotaný kruh.. když ty dotace jsou zaměřeny na určité plodiny podle způsobu zpracování.... a paradoxně bioplynky zpracují organickou hmotu, ale do pole se humus už nevrací. Výroba biopaliv zatěžují životní prostředí , ač argumentace pro jejich podporu byly ekologické.... z dnešního úhlu pohledu je podpora pouze logická.. /je to soukromý zájem/tento zamotaný kruh zamotali politici podnikající v těchto "ekologických"/dotačních/ oborech. A asi to voličům dobře vysvětlili, protože je voliči volí... Ing. Ivan Tůma, Ph.D. /Mendelova univerzita Brno/ tvrdí, že všechna protipovodňová opatření a projekty udržující vodu v krajině jsou na nic, když nebude v půdě dostatek humusu. A krajina se obrábí podle socialistického vzoru.. jen s tím rozdílem, že se používá daleko více průmyslových hnojiv než dříve a kdo má z toho zase užitek... argumentace je logická... potravinová soběstačnost.. takže se chováme k půdě jako hydroponii, ale nemáme vodu... čekáme světlé zítřky...