středa 12. května 2021

Socialistické zemědělské družstevnictví...

 ... přetrvá věky. Dnes jsem se o tom přesvědčil na vlastní zahradu. A hned mi přišlo na mysl  již klasické básnické dílo:

Z pradědečků žádný dnes nepoznal by naši ves.

Družstevníci mladí, staří, společně tu hospodaří.

Krávy mají po dřině, dobře je jim v kravíně,

maminka se stará o ně, tatínek zas krmí koně,

dobře je i Vendulce, vyhraje si ve školce.

To je krásné, maminko má, pračka za nás pere doma,

kulturní dům bude stát, jako klícka, jako hrad.

Obrázky a kraje cizí uvidíme v televizi.

Z pradědečků žádný dnes nepoznal by naši ves.

Dnes zapršelo. Ano, 15 milimetrů vody to bylo. to by snad neměl být takový malér. A nebyl by.


Zdroj: https://www.poradte.cz/volna-diskuze/8027-basnicka-ze-skoly-letci.html

To by ovšem místní družstevníci s panem předsedou Sadílkem nesměli v širém družstevním lánu nad mou zahradou včera set kukuřici.Takovou tradiční plodinu naší Českomoravské mrchoviny. Kde jsou ty časy, kdy tu pěstovali tak obyčejné a trapné pĺodiny, jako jsou brambory a zelí! 


 

 Doba ale žádá změnu, tak máme kukuřici. Budiž. Na svažitém širém družstevním lánu, který končí kouskem soukromé asfaltky do jednoho výrobního areálu a mou zahradou. Příliš nepodstatné na to, aby pan předseda či agronom použili tak často vzývaný "selský rozum" a nechali nad mou parcelou travnatý pás.

A tak budeme zítra či pozítří čistit prodejnu, prootože můj návrh, aby si pan předseda vzal hadr a kýbl a přisel s mančaftem z kanceláře na brigádu na úklid prodejní plochy se nesetkal s pochopením. Jen omluvy... Upřímné, jak od Standy Grosse, blahé paměti. :-(






Celý vjezd byl zaplavený, zákazníci se otáčeli a odjížděli. Bláto musím zítra s malotraktorem odklidit...

Na fotce je stav po padnutí vody.

V pondělí ponesu na obecní úřad podnět, aby si obec nechala vydat zpět od družstva  dvě polní cesty, které protínají onen družstevní lán. A mohli by tam vysadit aleje, jak tam byly dříve. Asi to neprojde, neb je předseda kolchozu i obecním zastupitelem. Ale zkusím to. Od vedení družstva se totiž asi nápravy nedočkám. :-(


Žádné komentáře: