úterý 18. srpna 2020

Když jsem šel dneska přes chotěbořské náměstí ...

... pro noviny, nějak se mi neudělalo dobře. Bývaly doby, kdy se žádaly v nádobách časně z jara výsadby například macešek a později, po zmrzlých, z letniček. Racionalizace a úspory ovšem dnes velí jinak. A jak to dopadá? Krása střídá nádheru.



A pokud se turista či místní občan zastaví u mariánského sloupu na náměstí, zůstane stát v němém úžasu. Vypadá to, že červené růže jsou zde vysazeny pouze jako výsadba dočasná. Cílovým stavem, ke kterému výsadba neomylně směřuje je pcháčový záhon. Pravda, pcháče jsou sice v dospělosti malinko vyšší než růže, ale také hezky kvetou. Byť mají květy drobnější než růže a světle fialová není tak výrazná, jako červená. Ale za to jsou odolnější a bohatě plodí. A semena mají krásné bílé chmíří. To růžičky nemají.



A nyní váně: růže jsou nezdravé, téměř bez listu. Černě a listové skrnitosti udělaly své. trochu se bojím, jak to bude vypadat do budoucna. Do nových kruhových záhonů na náměstí mají být vysazeny právě růže. A jestli bude údržba stejná, bude z kruhových záhonů velké kulové. Kde je chyba? Městský úřad má kvalifikovanou zahradnici a údržbu má zajišťovat městská firma.  Tak sakra aspoň to náměstí.... :-(

2 komentáře:

Hubert Macků řekl(a)...

sakra, aspoň to náměstí... ano! Mělo by to k něčemu vypadat. Ti zahradníci pověření starostí o květinovou výzdobu mají pořád dovolenou nebo co?!

zahradník řekl(a)...

Nebo si je nikdo neobjednal...