čtvrtek 16. května 2019

Urbanistický čtvrtek

Město Chotěboř zavedlo na Facebooku urbanistické úterky, Zveřejňuje v nich za dotace pořízené a dle mínění řady lidí problematické studie různých oblastí Chotěboře.  Chtěl bych tyto "urbanistické úterky" doplnit o zatím jen jeden "urbanistický čtvrtek". Jedna studie v těchto útercích zcela jistě bude chybět.
Impulzem k pátrání po této studii byla událost s vyzvednutím kašny a uzávěra náměstí pro běžnou dopravu, i když se dlouho na první pohled nic nedělo. Ale dostaly se ke mě jisté informace, které by mohly dlouhou zdánlivou nečinnost osvětlit.  protože se městu dlouhodobě nedaří udělat pro Chotěbořáky něco opravdu přínosného, kromě pár dětských atrakcí a umělých povrchů tam i onde, došlo zřejně k zatím tutlanému rozhodnutí: staví se METRO!
Domnívám se že to, co se tváří jako vyzvednutí kašny je ve skutečnosti stavba první stanice metra v Chotěboři. I proto se věci trochu vlečou. Ono to není jen tak! Stavební jáma vypadá na první pohled nenápadně.



To je ovšem jen zdání. Pokud se vám podaří si ji pořádně prohlédnout, teprve potom zjistíte, jak obrovský kus práce se udělal! Už je vyražen kus tunelu! Těžko tomu věřit, když na povrchu není žádný stavební ruch patrný a běžný občan by skoro řekl, že se firma fláká !


Bylo by možné namítnout, že metro v Chotěboři je jasná hloupost. Ale uvažte! U nádraží vznikl nový dopravní terminál a zatím není příliš využitý. Metro, to je ideální způsob, jak ty lidi k terminálu z náměstí dostat a z náměstí vytvořit klidovou zónu, podle jiné již publikované studie.
To by se jednalo o trasu A. Údajně by mohlo dojít i k prodloužení trasou B do průmyslové zóny. Tam by se ještě muselo rozhodnout, ke které fimě situovat  stanici. Domnívám se, že významné firmy jsou v této oblasti zejména dvě: pivovar a Dřevokov. Necháme se překvapit! Je ale evidentní, že zbudování metra je v Chotěboři méně složitý úkol než cyklostezka, která by město propojila s komplexem ranských lesů a jejich silničkami.


Žádné komentáře: