sobota 20. června 2020

Noli turbare circulos meos...,

... čili „Žádám tě, neruš mi mé kruhy“, řekl prý starý Archimédés římskému vojákovi a ten se naštval a probodl ho.
Za pár let se ale možná povedou spory o tom, kdo je vlastně autorem téhle věty. Alespoň v Chotěboři možná bude připisována  současnému městskému architektovi a jeho kolegyni z úřadu, která má bdít nad městkou zelení. Vše tomu nasvědčuje. Chotěbořské náměstí bude totiž kruhů plné. Samé velké kulové. Totiž kulaté... Kruhy mám v Chotěboři vznikají v dlážděných plochách proti papírnictví. Tam se jim nikterak nevysmívám a mám za to, že to byl od pana architekta dobrý nápad. Připadá mi, že to bude funkčnější úprava, než dosavadní tvary záhonů.




Ovšem kruhy se nám opakují i v trávnících. A přiznám se, že tam už vůbec nejsem příznivcem tohoto tvaru. Připadá mi jako zbytečně komplikující exhibice autorky. Současná městská firma má problém sekat a očistit i nepoměrně jednoduší trávníky. . Ale uvidíme. Třeba to dopadne s údržbou dobře, pokud ji zadají nějaké normální firmě, která umí dělat. To bude totiž pro výsledek , domnívám se, klíčové.


Nikde nevidím, jak budou řešena "pacholata" na vázání lodí u kašny? Zůstanou a nebo se to odvětrání posune o kus dál do květinového záhonu, kde by nevadilo?

S potěšením jsem si všimnul, že dochází k úpravě  poloměrů v zaústění chodníků. Mohlo by to omezit vyšlapávání. Ovšem jsem napnut jak šle, zda kandelábry veřejného osvětlení zůstanou na místě. Pak by kopírování zatáčky chvátajícín chodcem bylo spolehlivou poukázkou na bouli velikosti druhé hlavy.  Je ale zajímavé, že se podobná pastička nekoná směrem k Panskému domu, kam čelní duchové města  vždy s dlouhou slinou chvátají na oběd. A to zrovna jim by takové setkání s kandelábrem mohlo prospět. Třeba by se jim konečně rozsvítilo... :-D :-D :-D



2 komentáře:

Městský architekt v Chotěboři řekl(a)...

Zdravim, soucasti uprav bude take vymena svitidel verejneho osvetleni. Protoze je jeho majitelem VAK H.Brod, jeste se dojednava. Budou se menit i stozary, takze dojde k jejich posunu do travniku. Odvetrani technicke mistnosti mistnosti kasny je uz vymysleno formou mrizk v dlazbe, ktera nahradi ona " pacholata". Ta vznikla v dusledku toho, ze ze puvodni projekt kasny pocital s " rabatkem" v tomto miste, ktere bylo ale rozhodnuto pri vystavbe zadlazdit. Domnivam se, ze mirne zvetseni dlazdene plochy kolem kasny namesti prospelo. M.Medlik

zahradník řekl(a)...

Díky za vyjádření, pane architekte. To jsou dobré zprávy. Díky!