sobota 13. července 2019

Když trápí města sucho, ...

... starají se zodpovědné městské úřady o blaho mladých stromků a zalévají je. Když jsme dělali údrždu v nejsušších letech v Chotěboři, byl zrovna "zrevitalizován" park Fialy na starém hřbitově a nasázeny nové stromy na sídlišti na Chmelnici. Zalévání si u nás zprvu nikdo neobjednal, museli jsme se trapně vnucovat sami, když jsme viděli, jak stromy schnou. V největších pařácích jsme vždy v pozdním odpoledni a navečer  takhle s kolegou rozvezli  denně 8-10 m3 vody.
Byl jsem proto velmi překvapen, když jsem u stromů v Chotěboři zahlédl něco, co připomínalo dnes v zodpovědných městech často používané zavlažovací vaky. Zaradoval jsem se, jak je Chotěboř progresivní.
Ale rovnou musím říci, že ta radost byla silně předčasná. Došlo mi to hned, jak jsem přišel ke stromu blíže. Žádný zavlažovací vak, ale pytel! :-) Chotěboř sice platí vlastní firmě TELES za sekání poměrně štědře, ale za odzkoušené zavlažovací vaky nebude utrácet. Vždyť jeden stojí cca  650 - 850 Kč.Takový zavlažovací vak pojme  nějakých 60-100 l vody a uvolňuje ji 6-10 hodin, podle typu. Ale kompetentní činovníci v Chotěboři si raději prošlápnou vlastní slepou cestu a nebudou utrácet za vyzkoušené a fungující věci, když stačí pytel! Ostatní jsou asi všichni pitomci, když kupují nesmyslně předražené vaky :-D






 Oč funkčnější a elegantnější je pytel na obilí! :-) Hlavně u suchých stromů. Ale péče je vidět a budou pochváleni! :-)





Ale možná by stálo za to, věnovat pozornost i likvidaci invazivní křídlatky. Na problém s ní jsme uporňovali už při tzv."revitalizaci parku". Bylo nám ale řečeno, že "firma to umí". No, asi ne. A je to, mimochodem, právě na ploše, která má být podle záměru vedení města loukou sekanou 2 x ročně.
Ať žije křídlatka! :-)

2 komentáře:

Kutil řekl(a)...

Nejtěžší je vymyslet dírku, která vodu správně dávkuje. Ta dírka je nejspíš patentovaná. Podle suchého stromku soudím, že chotěbořští koumáci ji zřejmě neobšlehli tak dokonale, jak to obvykle dělají Číňané... :-)

Anonymní řekl(a)...

A já si říkala, ke čemu tam ty pytle jsou :-).