pátek 9. listopadu 2018

Když zazní sirény, ...

... nevěští to zpravidla nic dobrého. Je-li to ovšem v poledne  a v první středu v měsíci k tomu, tuší průměrně inteligentní našinec, že se jedná toliko o průbu, fungují-li ony zdroje kraválu bezchybně. A protože jsem vesnický balík, uvyklý tomu, že se tak děje, krátké zařvání sirén bez předchozího varování přecházím v tuto dobu bez povšimnutí.
Ne tak ovšem občané  velkého města, plného cizinců. Třeba taková Chotěboř. Úplně jsem žasnul, jak je i takové cvičení sirén důkladně připravené. Nachomýtl jsem se k tomu při práci v Dobkově. Sice prý Chotěboř, ovšem obec malá, našinec by skoro řekl: taková prdel! Tím se nechci nijak dotknout dobkovských, jen chci zdůraznit, že se jedná opravdu o malou obec.
Ale cvičení sirén tam má svůj řád. Nejprve zazní několik varování v našem rodném jazyce, pak i v jazyce anglickém. Teprve po tom, za notnou chvíli, když i bývalým absolventům proslulé chotěbořské Zámecké university dojde, co se bude dít, teprve pak zazní siréna. A ani cizinec není zaskočen!
Jem jedna věc mě malinko trápí. pokud je to hlášení jednotné pro všechny místní části, bylo by dobré přidat i ruštinu. A to zejména s ohledem na nejlepší tradice místní části Bílek. Představuji si tu hrůzu, že by některý z rudých bratrů z východu jel poklonit k pomníčku okupantům a zastihla by ho tahle zkouška sirén.  Ani by chudák nevěděl, oč běží a musel by se domnívat, že sem nějaký zlý imperialista vystřelil své  Pershingy! Ale buďme rádi možná alespoň za to dvojjazyčné hlášení. Hned mi ta Chotěboř připadá taková nějaká větší a světovější... :-)
 

3 komentáře:

Jirka Trnka řekl(a)...

Čekán na hlášení, čekám... A ono to houká deset minut po poledni

Kutil řekl(a)...

Co je proslulá chotěbořská Zámecká univerzita? To neznám.

zahradník řekl(a)...

No, dnes už je ze zámku přemístěná. Zvláštní škola internátní... :-)