pondělí 26. února 2018

Odlov škodné...

.... může mít různé podoby. A každá zájmová skupina na škodnou má zpravidla jiný názor. Jiný názor mají ochránci přírody, zpravidla opačný než oni mají myslivci a rybáři. A úplně jiný názor mohou mít i politici.
V našich zemích i přes to všechno zatím docházíme ke shodě, co škodná je. Už se nestřílí masově všichni dravci. Zřejmě  jsme dospěli ke shodě, že pak by se museli střílet i všichni zemědělci se širokými sekačkami, kteří každoročně zmasakrují víc drobné zvěře, než všichni dravci dohromady.
Proti stavu dřívějšímu se, kvůli prasečímu moru, dospělo k tomu, že je zdrávo lovit daleko intenzivněji černou zvěř. Z mého pohledu dobré.
Někteří politici mají ovšem na škodnou názor zcela specifický. Zářným příkladem je v tomto progresivním přístupu náš, lidem obecným milovaný, prezident Zeman. Jeho památný výrok, že novináře je třeba likvidovat je toho důkazem. I Vladimír Putin se v tomto ohledu jeví býti zpátečníkem. Dle něj stačí stavy pouze omezovat.
Pan prezident je ve své genialitě utvrzován ještě rádoby vtipnými dárky různých vlezdoprdelků...


No, u nás se zatím naštěstí tento pohled na škodnou obecně neujal. Leč bojím se, zda to není pouze dočasné.
Podívejme se na naše bratry Slováky. Situace tam začíná nabývat úplně jiných dimenzí. Už se tam evidentně pojem škodná rozšířil i na novináře. Byl jsem velmi šokován, když jsem si dnes přečetl o vraždě slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Komu asi šlápl na kuří oko, že musel zemřít? Jsem velmi zvědav, zda bude dostatek vůle věc vyšetřit. Je to přece jen jenom škodná, alespoň z pohledu našeho pana prezidenta a tvorů jemu podobných....


Žádné komentáře: