čtvrtek 21. března 2013

Tak nám ve vsi vypukla revitalizace zeleně....

Doufal jsem stále, že tenhle okamžik nenastane. Že na to nebude. Veškeré naděje byli liché. Je to tu.
Jsme malá obec.Průměrná se vším všudy. Necelých 600 duší, 3 obchody, škola, zatím i pošta. Jen starosta je nadprůměrný. Jak svými ambicemi, tak objemem. I pojal ten dobrý muž úmysl ves vylepšit. Nechal od jedné paní inženýrky zpracovat projekt na tzv. revitalizaci zeleně a požádal o dotace. A peníze se našly. Rozpočet byl na cca 4.200 000 Kč.
Zakázku vysoutěžila firma Kavyl z Mohelna za asi polovinu  a tento týden nastoupila ke kácení. Nic proti nim. Pánové jsou šikovní, vybavení a pracují efektivně. Zůstává po nich holožír přesně podle projektu. Tak se pily zakously i do stromů poblíž mé chaloupky. Ten tzv. parčík byl mizerný a s kácením bych ve valné většině vřele souhlasil. Ale. Hruška tu byla a už není. Neperspektivní a nezapadá do koncepce paní inženýrky. Asi by jí hruška z koncepce udělala antikoncepci a to přece nejde.



Asi jsem zbytečně sentimentální. Vždycky jsem si myslel, že staré ovocné stromy jsou hezké. Je pravda, že už měla svá nejlepší léta za sebou. Stala tu asi tak 70 let, měla už dutiny. Bývala na ní dlouhá léta špaččí budka a nájemníci z ní nám krásně zpívali.
Zato stříbrný smrk, ta oblíbená hrůza českých vesnic, byl vzat zatím na milost. Prý na dožití. Co na tom, že se tulí k trafostanici a elektrickému vedení... Zůstal jen vlašský ořech a klokoč. A jeden černý bez, na který paní inženýrka v projektu nějak nepamatovala.


A  můžeme se těšit na věci příští. Na podzim nám tu firma vysadí krásné nové roští. Místo jedné hrušky hned 5 javorů mléčů a 9 okrasných jabloní. Taky 240 skalníků, 499 tavolníků Spiraea bumalda Anthony Watere a aby se nám to tu projasnilo - žlutý dům s věží souseda podnikatele nestačí, i 121 tavolníků Spiraea bumalda  Goldflame. Nádavkem dostaneme 3 šeříky.
Kdybychom  jako studenti mělnické zahradnické školy našemu panu profesorovi odevzdali projekt takhle koncipovaný, byl by určitě moc smutný. A my pak také. Nad známkou.

A takle máme vytipovaných od paní projektantky 12 parcel, jedna krásnější než druhá.... Asi se budu k tématu mnohokráte vracet, protože mi opravdu silně, velmi silně leží v žaludku.

2 komentáře:

Bohdan Dlouhý řekl(a)...

Dotace a následné revitalizace jsou prokletím naší doby. Kolik zbytečné práce se udělalo, kolik zbytečné (rozumějte příliš zahuštěné) zeleně se vysadilo, jen aby se vyčerpala dotace. A protože to jsou peníze zadarmo, chováme se podle toho k nim. Utrácí se naprosto nesmysleně. Na druhé straně nejsou a nebudou peníze na následnou péči, takže to, co se teď za velké milióny z evropských peněz vysázelo, postupně vychcípá. A to je ten lepší případ, protože představa těch statisíců vysázených stromů bez výchovných a následných řezů, kterými si zakládáme na ohromné problémy za třicet čtyřicet let, je úděsná. I když... Aspoň bude co kácet.

zahradník řekl(a)...

To vidí arborista nejlépe, pravda. Já jsem jenom zahradník, ale kopřivka mi vyskakuje též. Ona ta následná péče totiž bude asi taková, jak jsem popisoval už dříve http://zahradnikbloguje.blogspot.cz/2012/12/tak-se-mi-nejak-neudelalo-dobre.html
Největším průšvihem mi připadá, že se má vesnice připodobnit městu a všude vyrobit parčíčky... A není žádný valný respekt ke stávající zeleni. Ono by to dalo více přemýšlení, jak skloubit nové a staré. Takhle se maluje plánek snadněji. :-(
Zahuštěné výsadby ve své podstatě docela obhajuji - když se to nepřežene. I když při dnešním počtu nezaměstnaaných by asi neměl být problém najmout lidi na pletí.